Recents estudis xifren que el cos humà està format per uns 30 bilions de cèl.lules. doncs bé, només dintre dels nostres intestins, majoritàriament el colon, tenim convivint amb nosaltres uns 39 bilions de bacteris. Doncs aquesta colònia de bacteris o flora intestinal és essencial per a la vida, ja que depenem i molt, de que puguin fer bé la seva feina.
La flora intestinal, sabem que s’encarrega de les següents funcions:
- Immunitària
- Digerir i assimilar els nutrients
- Sintetitzar vitamines com la K, i del grup B
- Afavoreix el peristaltisme
- Degrada el colesterol i els trasnforma en àcids biliars
- Controla el Ph intestinal
- Desintoxica el medi
- Alimenta la mucosa intestinal
- I molt important, entra en joc en la producció de neurotransmisors pel cervell, com per exemple la serotonina; essencial per a poder regenerar el nostre organisme.
Aquesta darrera funció de generació de neurotransmissors, fan que entenguem el nostre microbioma com el segon cervell. Darrers estudis han demostrat la relació directa amb enfermetats emocionals i mentals amb disbiòsi intestinal. Si us interessa, els podeu trovar seguint el compte de Twitter @DZTerap.
Per tant, mantenir en un estat saludable i equilibrat el nostre ecosistema intestinal, repercutirà en beneficis de salut a tot el organisme.
Quan aquest ecosistema, per algún motiu es desequilibra (disbiosi), les bacteries patògenes, (virus, altres bacteris, càndides o paràsits) poden aprofitar la situació i establir-se en els intestins, afectant la nostra salut en qualsevol àmbit.
També, una disbiosi genera una mala absorció de nutrients i el perill que macromolècules entrin al torrent sanguini sense estar bén assimilades, generant un procés de defensa i inflamació del cos, poguent originar, per exemple , intoleràncies alimentaries.
Una dieta equilibrada i basada en el món vegetal, greixos saludables i hidrats de carboni integrals, evitant sucres ràpids i greixos saurats, i reduïnt la ingesta de proteïna animal; és un requisist per mantenir un ecosistema intestinal saludable, i a la vegada enfortir el sistema immunològic, l’estat d’anim i la nostra energía.
D.Z.
Felicitats, Dani. Crec que estas fent una feina molt ben feta. M’ha agradat molt. M’ho he mirat per sobre i seguiré aprofundint. Molt interessant. Sincerament, felicitats.
Daniel Ferrer
Moltes gràcies Daniel!
Una abraçada